Loading... Loading...

Rua Maria

LOFT

Lokalizacja

Rua Maria, Lizbona

Funkcja

Loft, Renowacja

Rok

2015-2017

Powierzchnia

mieszkanie - 89 m2
patio - 18 m2

Fotografie

João Morgado
Marco Pezzutto (okładka i zdjęcia nocne)

Projekt zrealizowany w Lizbonie, stolicy Portugalii, w dzielnicy, w której przemysł miesza się z zabudową mieszkaniową, tworząc bardzo gęstą tkankę miejską.

Miejsce to przed remontem przez wiele lat służyło jako lokalny warsztat stolarski. Usytuowany na piętrze podpiwniczonym kamienicy mieszkalnej,  charakteryzował się bardzo ograniczonym dostęp do światła dziennego.

Już po pierwszej wizycie zrozumiałyśmy, iż miejsce to jest wyjątkowe i że drzemie w nim ogromny potencjał.  Od tego momentu celem naszego projektu stało się zachowanie i uwydatnienie wyjątkowości i autentyczności zastanej przestrzeni i uzupełnienie jej w taki sposób, aby nadać jej szczególną atmosferę i osobowość. Stan istniejący pozostał niezmieniony z wyjątkiem tylnej elewacji, która została otwarta tak, aby wpuścić do przestrzeni jak najwięcej naturalnego światła dziennego, wzmacniając przy okazji relację między wnętrzem a zewnętrzem. Ten warsztat stolarski, ze względu na pełnioną funkcję, posiadał plan otwarty. Wprowadzenie przez nas dwóch prostych kubatur wydzieliło funkcje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mieszkania. Czarny kubik, wykonany z barwionych paneli z włókien drewnianych, wyodrębnił strefę techniczną ze schowkiem.  Korkowy kubik, wykończony ciepłymi, akustycznymi panelami korkowymi, wyodrębnił strefę prywatną mieszkania – sypialnię połączoną bezpośrednio z zewnętrznym patiem. Obie kubatury wykonane zostały z trwałych, ekologicznych i lokalnych materiałów.

Zależało nam aby dobór materiałów podkreślał charakter wnętrza. Postanowiłyśmy zachować elementy istniejącej przestrzeni, wartościowe ze względu na swoją autentyczność, takie jak: masywne ceglane łuki, czy konstrukcja stalowa z podtrzymującymi ją betonowymi filarami. Wprowadzając nowe elementy, zagrałyśmy kontrastem kolorów, temperatury i dźwięku. W ten sposób udało się nam stworzyć przestrzeń o domowej atmosferze, zachowując tożsamość „przemysłową” miejsca, łącząc czarną, zimną, dźwięczną stal z jasnym, ciepłym i wyciszającym korkiem.

Mając na uwadze fakt, iż lokal ten był znaną lokalną stolarnią, postanowiłyśmy wykorzystać drewno pozostałe w warsztacie i przywrócić je do życia w nowoczesny sposób.

Użyłyśmy go do wykonania ręcznie robionego blatu wyspy kuchennej, o zaprojektowanym przez nas wzorze, stworzonym z dwóch rodzajów klejonego drewna, zabezpieczonego za pomocą oleju.  Wykorzystałyśmy je również do stworzenia stolików nocnych oraz wykończenia jednej ze ścian patia, tworząc kompozycję  w „piksele”, wykonaną z ponad 14 różnych gatunków drewna z całego świata.  Odnowiłyśmy również stary mebel znaleziony w warsztacie aby zaprezentować go w nowej odsłonie jako mebel podumywalkowy.

W efekcie udało nam się stworzyć dobrze zdefiniowaną przestrzeń upamiętniającą to, czym kiedyś była. Przestrzeń wygodną, wypełnianą porannym światłem od strefy wejściowej i zalewaną popołudniowym światłem słonecznym wpadającym od strony patio.

Share it

Facebook

Google+

Pinterest