Loading... Loading...

MVP

PATIO

LOCALIZATION

Arroios, Lisbon

TYPE

Patio, Reabilitação

YEAR

2018

AREA

65 m2

The project is located in Arroios, a neighborhood of Lisbon, Portugal.

It’s a project of renovation of a patio, a property of a very energetic and multidisciplinary, artistic person, who, due to her dedication to various activities, couldn’t find time to take care of this exterior space.

In this project, we focused on functional changes in order to resolve some existing conflicts, creating a multifuncional space which expresses the client’s personality.

All the necessary storage, as well as the barbecue zone, were provided in the very entrance to the patio, in a form of a minimalistic volume, “a monument”, made in cement Viroc panels of a regular metric.

The main functional problem of this space was the proximity between the basketball backboard and the entrance of the patio, which made it impossible to practice any other activity during basketball games. This is why the basketball court was reinvented. Apart from its new position further in the patio, it gained court lines in a form of words and sentences in white paint with fluorescent characteristics in order to give a subtle effect during the day and night.

The highest wall of the patio was liberated  and became available to gain its new function – “a living wall”, which, thanks to various supports, or hooks, serves as a place to exhibit or create art, hang decorative illumination or to support shelves during outdoor events. Taking into consideration its big surface, we decided to finish it in “chapisco” – a simple and economical material, which relates very well to cement Viroc panels and adds an interesting texture to the space.

The opposite wall, which delimits the existing planter, finished with the same material, serves as a support for removable benches, to answer the demands for a fully flexible space during the moments of social gatherings. That way the real art gallery was created. 

The chosen materiality, cement Viroc panels, chapisco and concrete floor, keep within the same chromatic range. These grey tones were contrasted with wooden elements, like removable benches and panelling of the highest wall, in order to soften the raw image and relate to the abundance of existing greenery of plants.

Share it

Facebook

Google+

Pinterest